06 juni 2006

EU-domein

Het internet is van oorspong een Europese uitvinding, maar de Amerikanen komt de eer toe de toepasing op wereldniveau te hebben getild. Vanuit de USA is de indeling in de verschillende domeinen bedacht, zoals: .com voor de zakelijke wereld, .edu voo het onderwijs en .gov voor de overheid. En verder heeft ieder land zo zijn eigen domein. Zo lag .nl voor Nederland voor de hand, maar hoe zou de Europese Unie nu gekwalificeerd moeten worden?
Onderbrengen in het overheidsdomein van de USA (.gov dus) zou een wel erg ondergeschikte positie aangeven. Daarom werd destijds bedacht dat alle omvangrijke Europese databanken, waar we hier in Brussel dagelijks veelvuldig gebruik van maken onder het domeinnaam .int (van internationale instellingen)geschaard zou moeten worden. Ook de e-mail adressen van de Europese ambtenaren eindigden allemaal op: eu.int. Maar de Europese Unie wil meer zijn dan alleen een internationale instelling!

Logisch dus dat onlangs werd besloten een eigen Europese domeinnaam in het leven te roepen, met als uitgang (makkelijk te raden): .eu
Heel mooi dus, maar nu de praktijk. Alle ongeveer 20.000 Europese ambtenaren hebben afgelopen maand hun e-mailadres zien veranderen. En dus moet iedereen, waaronder ikzelf, alle e-mailadressen van ambtenaren omzetten. Want aan het automatisch doorsturen kon de automatiseringsafdeling van de Europese Unie niet beginnen. Als je naar een EU-ambtenaar in Brussel wilt mailen pas dus op. Je mail aan het oude adres komt geheid terug!
Voor de websites van de Europese Unie geldt (bijna) hetzelfde verhaal. Als je via de hoofdpagina naar binnen gaat wordt je nog wel eens keurig omgeleid naar het juiste adres. Maar als je direct in een databank wilt zoeken gaat het mis. Eerst het adres (en dus ook je links) aanpassen.
Van eu.int naar .eu

Er is een klein lichtpuntje. De ingezetenen van de Europese Unie mogen nu zelf ook een eu-domeinnaam gaan voeren. Dus als de FME buiten de landsgrenzen wil opereren wordt het nieuwe webadres: www.fme.eu . Voor de zekerheid hebben we de naam alsvast gereserveerd.